top of page

Beef Wellington en meer...

  • Anne Marie
  • 4 mei 2015
  • 3 minuten om te lezen

Beef Wellington

Kortgeleden werd Beef Wellington als verzoeknummer ingediend. Dat had ik eerlijk gezegd één keer eerder gemaakt, maar dat was wel een tijdje geleden. Maar het is een leuk idee, dus op naar de Sligro om een mooi stuk ossenhaas te kopen. Wel gelijk van dikte anders is het ene stuk gaar en de rest nog rauw. Plak eerst de rondjes deeg als versiering erop en smeer het bladerdeeg vervolgens in met losgeklopt ei, dan krijg je het mooiste resultaat (wij hebben het bij de foto hierboven namelijk andersom gedaan ;-))

Beef Wellington (Voor ca. 6 personen)

1 kilo ossenhaas

1 sjalotje, fijngesnipperd

2 bakjes champignons

Paar takjes peterselie

Bladerdeeg (2 rollen)

Boter

Peper en zout

1 ei

Verwarm de oven voor op 200°. Doe peper en zout op de ossenhaas en bak hem in een hete pan aan alle kanten, ook de kopse kanten mooi bruin, maar ook niet meer dan dat. Laat afkoelen.

Maak de champignons schoon, hak ze heel erg fijn en bak ze met het sjalotje in een beetje boter bruin en gaar. Zorg dat ze zo droog mogelijk zijn. Als het te nat is, wordt de bladerdeeg zompig. Kruid met peper en zout en roer er de fijngehakte peterselie erdoor. Rol het bladerdeeg uit en verdeel er wat champignonmengsel (duxelles) over. Leg er vervolgens de ossenhaas op en bedek gelijkmatig met champignons. Vouw het bladerdeeg erover en gebruik eventueel nog wat van de tweede rol. Steek uit restjes bladerdeeg figuurtjes en plak ze op de Wellington. Bestrijk tot slot met losgeklopt ei, zodat het mooi gaat glanzen. Leg het op een bakplaat met bakpapier in de oven en bak 20 à 30 minuten. Dit hangt af van de dikte van het vlees. Handig is om een kernthermometer te gebruiken. Het moet uiteindelijk van binnen tussen 50 en 53° zijn voor nog mooi rood vlees. Het vlees moet wel nog rusten, zeker 10 minuten. Houdt er rekening mee dat het dan nog wat doorgaart, dus bij 47° kan het wel uit de oven.

Gemarineerde zalm - soort Gravad lax

gravad lax after.jpg

1 kilo rauwe zalm met vel - heel vers!

een stukje verse gember van ca. 4 cm.

2 limoenen

100 gram grof zout

100 gram witte suiker

mooie bos verse dille

De zalm in een diepe schaal leggen. Gember erover heen raspen, de limoenschil er ook overheen raspen (wel even wassen). NIET het sap gebruiken, dan wordt de zalm gegaard door het zuur. De dille fijnhakken en eroverheen verdelen. Als laatste de suiker met het zout (het moet grofzout zijn, anders wordt het te zout) mengen en over de vis verdelen. Plasticfolie (geen aluminiumfolie) eroverheen doen en een plankje met iets zwaars erop zetten. In de ijskast 2 dagen laten marineren. In de tussentijd een keer of 3 omdraaien. Er loopt veel vocht uit, gewoon erin laten staan. Voor gebruik afdrogen en resten kruiden en zout/suiker er af vegen.

En als klap op de vuurpijl: zee-egels!

Tot mijn grote blijdschap zag ik zee-egels liggen bij de Sligro. Natuurlijk snel gekocht en heerlijk gegeten. Van zee-egels eet je alleen de oranje delen. Je knipt ze aan de onderkant open, wel je handen beschermen. Beetje uitkloppen en uitspoelen. Op de tweede foto zijn ze net opengeknipt en nog niet uitgespoeld. De laatste foto is zoals we ze hebben gegeten. Ze smaken zilt, maar ook een beetje zoetig. Echt een keer proberen!

zee-egels combi_edited.jpg

—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–—–

 
 
 

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page