top of page

Herfst 2015 - kippenvoetjes en meer

  • marciavarenkamp
  • 10 nov 2015
  • 3 minuten om te lezen

Kippenvoetjes in zwarte bonensaus

De blaadjes zijn weer bijna allemaal gevallen, het is weer vroeg donker en niet overdreven lekker buiten. Heerlijk de keuken in en lekkere dingen koken! En er dan gezellig met vrienden en familie van genieten.

Het is even stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat we niets gekookt hebben, alleen geen tijd om het op te schrijven. Allereerst wil ik een recept delen dat we al jaren maken en wat tot onze verrassing nog niet op de site stond: Chicken à la Fabienne. We hebben familie in Zuid-Afrika en een nichtje was een tijdje in Nederland. Toen ik haar vroeg wat ze graag zou willen eten, zei ze – na lang aandringen, want alles was “ok” – dat ze vroeger graag Chicken à la King at. Nooit van gehoord, maar even opgezocht wat er ongeveer in hoort en dit is de variant die het bij ons is geworden. En drie maal raden hoe het nichtje heet. Het is trouwens een heel simpel doordeweeks recept, maar wel lekker natuurlijk!

Chicken à la Fabienne

1 kilo kipfilet

500 gram champignons

1 citroen

2 uien (gewone)

4 teentjes knoflook

Witte wijn

¼ liter slagroom

Nootmuskaat

Bouillonblokje

Boter en/of olie

Snij de kipfilet in dunne plakjes. Snijd de champignons ook in plakjes. De uien en de knoflook snipperen. Bak de uien in een beetje boter lichtbruin, bak nu de plakjes kip mee en voeg als de kip een beetje bruin is (eventueel in etappes bakken of heel goede kipfilet kopen, anders komt er teveel vocht uit) pas de knoflook aan toe. Bestrooi met peper en zout en versgeraspte nootmuskaat, voeg een goede scheut witte wijn en het bouillonblokje toe en laat een beetje inkoken. Voeg nu slagroom toe, misschien niet alles, tot het een beetje onderstaat. Gaar laten worden en eventueel bestrooien met peterselie. Lekker met rijst, stokbrood of wat je er zelf lekker bij vindt.

Aan het andere uiterste van dit rustige kiprecept staan de spannende kippenvoetjes die we deze week aten bij een dim sum restaurant.

Deze in zwarte bonensaus zijn echt erg lekker, het is ook heel grappig met al die kleine botjes erin. Ik geef er geen recept voor, gewoon bij een goed Chinees restaurant gaan eten!

Ook een lekker recept voor nu, ach, eigenlijk altijd wel is konijn met salie/roomsaus.

In Frankrijk krijg je bij een heel konijn meestal behalve de lever, het hartje en de niertjes ook de longen en het zwezerikje erbij. Minder gezellig is dat de ogen er ook nog wel eens in zitten en die wil je niet drijvend in je saus terugvinden, die er dus maar even uithalen. De orgaantjes gewoon heel kort bakken in boter en met een beetje peper en zout bestrooien. Van de kop kun je de wangen eten en de tong. Van wild konijn aten wij ook vaak wat van de hersenen, maar dat moet iedereen zelf weten. Je kunt natuurlijk ook gewoon konijnenpoten kopen.

1 konijn in delen

2 sjalotjes

2 teentjes knoflook

15 blaadjes verse salie (groeit goed in tuin of pot)

Scheutje cognac

1 glas Witte wijn

½ liter slagroom

Nootmuskaat (vers geraspt)

100 gram boter

Bestrooi de stukken konijn met peper en zout. Snipper de sjalotjes en fruit deze aan in boter. Voeg de konijnstukken toe en bak mooi bruin. Voeg als laatste de fijngesnipperde knoflook toe anders verbrandt het. Blus af met de cognac. Giet de witte wijn langs de rand van de pan erbij. Niet direct op het konijn, dan wordt het zo koud. Vervolgens de slagroom toevoegen en de blaadjes salie. Wat nootmuskaat erover raspen. Dit met de deksel op de pan zachtjes laten stoven. Proberen of het vlees makkelijk van het bot loslaat, dan is het klaar. Duurt ca. 60 à 90 minuten afhankelijk van de grootte van het konijn. Als de saus dun is het konijn eruit scheppen en warm houden in een kom met aluminiumfolie erover en de saus wat laten inkoken. Proeven of er peper en zout bij moet en nog even laten doorwarmen.

Het vlees kan fijngesneden en vermengd met wat van de saus ook als vulling voor ravioli dienen.

Een lekker frans groentegerecht is sla met erwtjes, klinkt raar, maar is echt een klassieker.

Snipper een sjalotje, bak dit in roomboter, voeg wat diepvrieserwtjes (of verse natuurlijk, maar die zijn er nu niet) toe en laat even meebakken. Ze worden dan mooi knalgroen. Voeg nu een klein scheutje witte wijn, een scheutje slagroom en slablaadjes toe. Wel de mooi groene uit het midden van een krop. Schep even om, beetje peper en zout en klaar! Meteen serveren, want de sla wordt natuurlijk steeds slapper.

Aanstaande zaterdag, 14 november, is er een demonstratie bij En Garde van de snelkookpan van Fissler. Ik ga er in ieder geval erwtensoep in maken en lekker pittig stoofvlees. Kom gerust langs!

De volgende nieuwsbrief is gepland voor Kerst, met nog een paar leuke, handige receptjes.


 
 
 

留言


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page